Het steeltje rood, het bloemetje groen

door | 26, mrt, 2019

Recent was ik in België voor de Vedic Art teacher-training o.l.v. Maryse Alen. Vedic Art is een techniek die de creativiteit (weer) laat stromen. Ervan uitgaande dat alles in ons al aanwezig is. Net zoals een zaadje weet dat het een plant of boom gaat worden.

Het brengt een diep innerlijk proces op gang, zonder woorden maar op het doek een taal met kleur, materiaal en vorm. Zeventien principes met de daarbij behorende teksten dienen als inspiratiebron. Graag deel ik een ervaring met jullie.

Al bij de basiscursus werd ik geraakt door de tekst van het jongetje dat bloemetjes tekende. Tijdens het schilderen daarna voelde ik dat de tranen hoog zaten maar kon er niet bij. Tot ik aan Rita (teacher) vroeg of ik de tekst van het verhaal nog eens mocht horen.

Op dat moment kwam het binnen, tranen stroomden. Lange tijd koos ik, wanneer iedereen A deed, voor B. Vanuit recalcitrantie omdat ik niet hetzelfde als ‘iedereen’ wilde zijn. Ik voelde ook zoveel weerstand bij ‘dat hoort zo’.

ZIJN wie ik ben. Het bloemetje groen en het steeltje rood. Nu niet meer omdat ik tegendraads wil zijn maar omdat ik ben die ik ben. Soms binnen de lijntjes, eigenzinnig en een tikkeltje rebels. Tijdens de teacher-training verdiepte het onderwerp zich. Met de groep luisterden we naar een lied van Gerard van Maasakkers, een Brabantse troubadour. 

Nou ben ik zo benieuwd wat dit lied met jou doet? Welke herinneringen, beelden en/of gevoelens komen bij jou naar boven? Lees graag hieronder jullie ervaringen.

Drie dagen ben ik bezig geweest met het schilderij op de foto. Laag op laag. Van donker naar licht en soms weer naar donker. Structuur aangebracht, weer weggepoetst, erover heen geschilderd met heldere kleuren. Met elke laag werd ik zachter en kwamen er inzichten. Het bloemetje groen en het steeltje rood. Vanuit mijn hart gecreëerd gaf het mij zo’n intens warm en blij gevoel.

Maar ook de bloemetjes rood en geel, de steeltjes groen lieten mij de schoonheid zien van spelen, ontdekken en het voelen van de verbinding met mezelf. Alles mocht er zijn, zonder oordeel.

Ook rechtsonder op het doek waar ik struggelde met wat ik daar mee ging doen. Zonder bedoeling had ik er eerder structuur op aangebracht. Het op dat moment niet weten hoefde ook even niet en het gaf ruimte aan een nieuwe creatie. Dat het in mijn geest doorwerkte bleek ‘s nachts toen ik wakker werd en het beeld voor me zag.

Mijn schaduw, mijn donkere kant wilde gezien worden op het doek. Het zwarte gat waar ik wel eens in verdwijn en waar ik een hele lange tijd liever niet wilde zijn. Ik leerde in die spiegel te kijken en er mee te ZIJN, het niet meer weg te duwen. Werken met die informatie is zo transformerend en helend. Waar ik altijd weer lichtpuntjes vind zodat ik het pad van mijn hart weer kan vervolgen. En het lijkt alsof ik daarna nog meer de schoonheid om me heen ervaar.

Vedic Art, een pad van wijsheid, kracht en kwetsbaarheid die een stukje van mijn ziel blootlegt. Het pad van licht en donker, liefde en angst, vreugde en confrontatie, die een lach tevoorschijn tovert.

Bij het allereerste begin dat ik over Vedic Art hoorde en las, heeft het, na bijna tien jaar niet meer geschilderd te hebben, mijn oude liefde weer aangewakkerd. Maar dan net even anders. Fantastisch en uitdagend om met de oude Vedische kennis, die Kurt Källman tot een methode heeft ontwikkeld, te werken.

Ben ook jij nieuwsgierig geworden, kijk dan op mijn website voor de 5-daagse basiscursus die ik tijdens het Hemelvaart weekend geef: https://innerlijkerijkdom.nl/project/vedic-art/ 
Mocht je niet kunnen maar wel geïnteresseerd zijn of voorkeur hebben voor vijf losse dagen? Graag een bericht via het contactformulier: https://innerlijkerijkdom.nl/contact/