Licht op je schaduw

door | mrt 26, 2019 | Blogs

Uit de verhalen van mijn moeder kwam ik te weten dat ik een ondernemend en onderzoekend kind was. Als ik de kans kreeg ging ik erop uit.

Op een onbewaakt moment zag ik als 3-jarige de kans schoon om de houten deksel van de poepdoos te halen en erop te klimmen. Mijn moeder hoorde mij schreeuwen: “mama, mama”. Ze vond mij hangend in de poepdoos, met mijn vingertjes nog net de rand vasthoudend. Ze had me nooit meer gevonden als ik los had gelaten, zo vertelde ze. De poepdoos werd vervangen door een normaal toilet.

Op rondreis in Egypte wilde ik gaan duiken in de Rode Zee. Ik had een hele snelle en hoge ademhaling. Van angst want ik zag onder water het diepe zwarte gat waar we naar toe zouden gaan. No way, en gaf het duiken op.

Kun je je voorstellen dat deze traumatische ervaring een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten in mijn emotionele systeem? En dat deze van invloed is op mijn latere gedrag? Mijn angst voor bijv. kleine en donkere ruimtes?

Tijdens mijn eerste zweethut ceremonie ging ik door de angst heen. Nét voor we begonnen sloeg de paniek toe: “ik wil eruit!” Even was er aandacht voor en maakte ik bewust de keuze om te blijven, wetend dat ik eruit kon als ik het aangaf. En ik voelde de steun van de groep.

Door met aandacht en zachtheid bij mijn gevoel en lichamelijke sensaties te blijven, ontspande ik steeds meer en creëerde ik ruimte in mezelf. Zo ontdekte ik de wijsheid en het helend vermogen van mijn lichaam. Bij een volgende zweethut was er nog even een lichte druk op mijn borst maar door rustig te ademen verdween deze vrij snel. 
Daarna heb ik die angst nooit meer gehad.

Op welke schaduw wil jij je licht werpen zodat deze getransformeerd kan worden? Welke ruimte mag er bij jou vrijkomen?

https://innerlijkerijkdom.nl/project/licht-op-je-schaduw/